Doporučení, jak založit gastro podnik a řešit v něm gastro vybavení

Doporučení, jak založit gastro podnik a řešit v něm gastro vybavení
Chystáte se „rozjet“ svůj vlastní gastro podnik? Fandíme vám, neboť víme, že to vůbec není snadný úkol. I proto jsme se vám na začátek této vaší snahy rozhodli pomoci. Ať už řešíte rekonstrukci restaurace nebo se chystáte rozjet zcela nové bistro, bude se vám určitě hodit pár tipů od nás.

Za dlouholetou praxi realizace gastroprovozů se setkáváme mimo specifických požadavků zadavatele i se standardními, opakujícími se problémy, které téměř každý provozovatel gastro zařízení musí absolvovat.

Abychom vám cestu za vaším vysněným podnikem usnadnili, sepsali jsme několik tipů, které jak doufáme, vám pomohou vše zjednodušit a vyvarovat se problémů.

Nejprve je třeba přemoci úředního šimla

Když pomineme úřední náležitosti a formality, jež je nutné řešit při schvalování podniků podléhající hygienickému dozoru, pak existuje stále řada ostatních povinností, které je třeba absolvovat s ohledem na správné a efektivní vybavení gastropodniku. Už v momentě řešení úředních schvalovacích náležitostí ale „restauratér“ musí mít celkem jasno v organizaci prostoru a volbě konkrétního gastro vybavení. Záleží také na kapacitě prostorů - ta může cenově ovlivnit volbu technologie (pro větší kapacitní zátěž je vhodná výkonnější technologie). Tyto informace uplatníte v rámci úředního schvalování s ohledem na hledisko stavební, bezpečnosti práce, hygieny apod.

Vraťme se však zpět k základním úředním povinnostem. Naordinujte si dostatek energie a nezbytnou trpělivost. Schválení nového gastrozařízení je poměrně složitý proces. Na co je dobré nezapomenout?

  • Zásady provozní hygieny řešíte s místně příslušnou Krajskou hygienickou stanicí. Je třeba splnit podmínky zásobování pitnou vodou, větrání, napojení na kanalizaci, vytápění, osvětlení. Dále je nutné mít provoz v souladu s požadavky na hygienická zařízení pro zaměstnance i hosty. V neposlední řadě pak musíte řešit především i hygienické normy pro přípravu/výrobu/skladování potravin a pokrmů. Těmto normám už musí odpovídat projekt gastro zařízení a také návrh instalovaného gastro vybavení. Vše je vhodné řešit přímo s projektantem se specializací na gastronomické provozy. 
  • Měli byste také připravit tzv. Hazard Analysis and Critical Control Points, tj. specifikaci kritických kontrolních bodů pro dodržení nezávadnosti potravin. Opět vám pomůže specialista na budování gastro zařízení.
  • Pak už řešíte především provozní záležitosti, sháníte dodavatele, možná budete muset zajistit i platby licenčních poplatků Ochrannému svazu autorskému a řadu dalších drobnějších povinností. 

Pokud jste všechny formality zvládli, pak vás čeká i ono fyzické dovybavení provozu a nákup gastronomického zařízení do něj. Nyní už tušíte, že profesionální fungování restaurace je nejen o zkušeném personálu, schopném kuchaři, dobře řešeném prostoru, ale základem toho všeho je především prvotřídní gastro vybavení. Takové vybavení, které vám pomůže i v těch nejnáročnějších podmínkách a při enormních provozních požadavcích.

Nepodcenit výběr gastro vybavení, jinak...

Pokud dispozice gastronomického zařízení nebudete řešit od počátku s odborníkem, pak se velmi lehce může stát, že vyberete takové řešení, které buď nebude odpovídat normám a nebo nebude mít dostatečný výkon pro vaše potřeby.

Nový provozovatel zpravidla chce co nejvíce eliminovat náklady. Pokud se zorientuje v požadavcích, pak je schopen si sám naplánovat prostorové zařízení i vybavení podniku. Nicméně počáteční úspory jsou častým důvodem, proč se volí levnější gastro vybavení, které svou kvalitou a odolností zpravidla nepřežije náročné podmínky provozu. Děje se tak často velmi brzy po startu podniku. Nejčastěji se nároky na různá zařízení (často např. chladicí techniky) projeví při přípravě poledního menu v restauracích, v letní sezóně v cukrárnách apod.

Jednou z častých chyb při výběru gastro vybavení dle vlastního uvážení tedy bývá volba levnějšího stroje, který ale nemá dostatečný výkon. Při zvolení nedostatečně výkonného přístroje může brzy dojít k jeho přetížení a bude nutné jej vyměnit za výkonnější. Představme si například profesionální tyčový mixér. Je vhodné si promyslet, na jaké úkony jej chci využívat (jemná konzistence - majonéza, dip versus silnější konzistence - kaše apod.). Je také dobré vědět, jaké množství pokrmů budu mixérem připravovat a jak často. Podle toho si pak můžu zvolit z jednotlivých řad přístrojů rozdělených podle množství a procesu přípravy.  Při výběru gastro vybavení a zařízení pro přípravu potravin uvažujte logicky. Je lepší investovat do kvality, než každý čtvrt rok měnit fritézu, pánve, nekvalitní stolovací vybavení, které v myčce nevydrží ani 10 cyklů mytí apod. Obecně platí, že je lepší počítat s vyšší zátěží i kapacitou přístrojů.

Dražší a výkonnější zařízení je zároveň efektivnější. Pro provozovatele je lepší pořídit kvalitní myčku, než dlouhodobě zaměstnávat pomocnou sílu na ruční mytí nádobí. Návratnost nákladu je tudíž velmi rychlá. 

Při výběru gastro vybavení buďte také obezřetní, co se norem týče. Nejčastějším problémem bývá např. hygienické hledisko, bezpečnostní pravidla vůči rozvržení daného prostoru apod. V tomto případě opravdu radíme, abyste byli při výběru gastronomického vybavení pro váš gastroprovoz velmi obezřetní. 

Jak ideálně postupovat při výběru gastro zařízení a vybavení?

Zde jsou naše tipy:

  1. Důkladně promyslete, co bude vaší konkrétní hlavní činností. Budete lákat lidi na exkluzivní kávu, nebo vařit denně 200 porcí obědových meníček? Jaké činnosti budou v provozu nejčastější? Pak budete lépe vědět, do jakého vybavení investovat a do jakého naopak ne. U méně vytížených zařízení se nemusíte bát trošku šetřit. 
  2. U gastro zařízení na přípravu pokrmů i nápojů raději investujte do osvědčených značek. Nemusí se často jednat o nejdražší zboží. Spíše se informujte na spokojenost s danou značkou v rámci zkušeností ostatních majitelů podniků. Zapátrejte na internetu. Neznámé značky rovnou vynechejte. Především pak u takových zařízení, jako jsou kávovary, chladicí boxy, profesionální varné stoly apod.  
  3. O konceptu řešení prostoru podniku ve vztahu k jeho vybavení přístroji, pracovními a skladovacími plochami se poraďte s odborníkem. Ten ví, jak řešit ergonomii a zná normy. Umí vám naplánovat ideální rozvržení prostoru. Přece nechcete chodit od skladu k lednici 20 metrů, pak zase 20 metrů ke dřezu, a pak zase zpět tu samou trasu ke konvektomatu. Co když jde splnit normy, a přitom prostor účelněji zařídit? 
  4. Nejde jen o samotný výhodný nákup gastro vybavení, ale také o to, zda je součástí dodávky například právě i projektování (bývá součástí služeb velkoobchodu) a další související služby. Požadujte komplexní servis zahrnující dopravu, montáž/instalaci, zaškolení atp. 
  5. Záruční a pozáruční servis – nezdá se to, ale věřte, že je to jedno z rozhodujících hledisek. Nakupujte gastronomické vybavení jen tam, kde máte prokazatelnou garanci péče o zboží nejen v rámci záruky, ale i po ní. Kvalitně a spolehlivě servisovat gastro vybavení umí jen málo firem. Ptejte se na jejich historii, zjišťujte spokojenost ostatních zákazníků. 
  6. Kupujte gastro zařízení v osvědčeném gastrovelkoobchodu. Ten je pro vás v celkovém objemu zakázky vždy nejlevnější – umí nabídnout často zajímavé množstevní slevy. Pokud kupujete levněji z různých zdrojů, pak si sice při prvním dojmu můžete mnout ruce nad úsporou, i když ve výsledku je opak pravdou, neboť se připravíte o onu velkoobchodní slevu na celé zakázce. 
  7. Velkoobchody zpravidla mají 95 % sortimentu gastro vybavení ihned k dodání. Tohle hledisko je velmi zásadní. A hlavně umí nabídnout i provozní servis, což znamená, že pravidelně dodávají za velmi výhodných podmínek pro podnik různé spotřební zboží. Například ubrousky, koření, čisticí prostředky, ubrusy, nádobí a nespočet dalšího sortimentu, který je pravidelní potřeba.  
Všech 7 výše uvedených bodů mějte na paměti v momentě, kdy budete vybírat gastro zařízení a přemýšlet o ideálním dodavateli!

Co dál?

Máte pocit, že pro vás bude vhodnější, když se svěříte do rukou specialistů na projektování gastroprovozů? Necháte si kompletně zařízení gastro podniku navrhnout, a dodat za výhodnou cenu? Zkuste nám své požadavky sdělit (napište nám, zavolejte nebo se za námi stavte na prodejnu). Rádi vám pomůžeme. Takto každoročně pomáháme více než 30 klientům, a to již od roku 1996.

Jsme váš odborník na gastro vybavení se znalostí norem a pracovních procesů v gastronomických provozech. Správný výběr fungujícího gastro zařízení je především o znalosti možností těchto zařízení. Zde máme velkou výhodu, protože dodávané gastrozařízení máme osobně prověřené. Umíme vybrat to nejvhodnější gastro vybavení a gastro zařízení pro vaši provozovnu. Získejte konkurenční výhodu, svěřte se do našich rukou.

Gastro vybavení – fotogalerie

Poptejte / Zeptejte se

Reference

S firmou GASTRO NOVOTNÝ jsme velice spokojeni, jejich produkty jsou velmi kvalitní. Oceňujeme rychlost komunikace a dodání zboží, proto můžeme všem doporučit.
Miroslav Bednárik - Šéfkuchař
[ EB DINERS, Krhov ]
Společnost Gastro Novotný jako dodavatele gastro vybavení jsme si vybrali díky profesionálnímu přístupu, rychlému jednání a ochotě personálu. Zboží vždy kvalitní, dodané včas až na provozovnu.
Tým MayDay cocktail bar café
[ MayDay cocktail bar café, Brno ]